_DSC4998-001

Boosta din fettförbränning och minska risken för benskörhet! – Tio problem en lösning  

Boosta din fettförbränning!

 

Bränn mer fett på din promenad!
Öka din kaloriförbrukning!
Bygg mer muskler!
Bygg en sexig rumpa!
Boosta ditt immunförsvar!
Bli av med celluliter!
Lös dina problem med inkontinens och prolaps!
Minska risken för benskörhet!
Minska risken för behov av rollator!
Minska risken för höftfraktur!

 

Vilken av dessa rubriker skulle locka dig att läsa det här inlägget? Är du mest intresserad av din fettförbränning eller din bentäthet? Som tur är behöver jag inte skriva 10 olika inlägg för att täcka in alla 10 rubrikerna. Det finns en lösning för alla dessa problem. Tänk så effektivt och tidsbesparande både för dig och mig!

Lösningen:

Använd musklerna i baksida ben, höft och rumpa när du går, och gå mycket. Det kommer både öka din fettförbränning och öka din bentäthet

Gör så här:

Öka styrkan och rörligheten i höfterna och benen och börja gå med muskelkraft i stället för att förlita dig till gravitationen.

”Människans gång är en serie av fall framåt” – ja, de flesta går så men det är inte det bästa sättet att gå om man vill hålla länge, behålla eller öka sin bentäthet och sin fettförbränning. De flesta går genom att lyfta en fot framför sig, luta sig framåt och falla ner i steget. När man går på det sättet utsätter man lederna i hela kroppen för stora krafter och man använder inte musklerna alls på det sätt de är gjorda för att användas.

Nedan beskriver jag några övningar man kan börja med. De är dock inte på något sätt ett heltäckande program:

Stå på ett ben

Boosta din fettförbränning och minska risken för benskörhetStyrka:

Börja med att stå på golvet, fötterna pekar rakt fram och står höftbrett isär. Pressa ner stå-benets fot i golvet och stå på ett ben, inte genom att lyfta benet i luften utan genom att pressa ner stå-benet. Se till att du jobbar med musklerna i höften på stå-benets sida och inte musklerna i musklerna i midjan på den andra sidan. I början kan den här övningen vara extremt svår – jag brukar säga att det bara är en tanke från början och blir en rörelse långt senare. Öva, öva, öva! Styrkan kommer! Om man har kvar sina egna höfter kan man också stå på en tjock bok eller ett yogablock, som jag gör på bilden. Då kan man både höja och sänka höften och får en större rörelse, gör dock inte denna rörelse med en konstgjord höft.

 

 

 

Stretcha höftböjare och framsida lår

Boosta din fettförbränning och minska risken för benskörhet

Rörlighet:

Öka rörligheten i musklerna kring höfterna så att du kan föra ditt ben bakom dig från höften, alltså utan att böja din rygg.

På bilden gör jag en ganska avancerad variant av övningen. Börja med att stå på knä med ett knä i golvet och ett ben böjt framför dig, som på bilden. Men benet med knät i golvet kan du låta vara rakt – inte böjt som på bilden.

För sedan höften framåt i rummet. Se till att hela höften hänger med, tippa inte övre delen framåt över den undre delen – alltså: se till att pubisbenet också följer med framåt. Hitta en stretch i höftböjaren. Det här är en muskel som ofta är mycket kort och det har den blivit för att vi suttit ner så mycket. Detta kan kännas även i framsida lår, men:

Vill du gå vidare så fånga upp foten bakom dig och hitta en stretch i framsidan på låret. Om din hand inte når så kan du använda ett rep eller en kompis som försiktigt lyfter din fot.

 

 Öva din gång

När du byggt upp styrka i din höft och kan pressa ner foten så mycket att den andra foten faktiskt lämnar golvet kan du prova att göra det och sedan föra stå-benets fot bakåt i rummet, nu kommer du att arbeta med baksida lår och rumpa! Det här är lite som att ro en båt: man sätter ner åran i vattnet och drar den bakåt vilket gör att båten åker framåt.

Jag börjar alltid från foten och jobbar uppåt när jag arbetar med din hållning. Hur du placerar dina fötter kommer påverka resten av din kropp. Hur du möter marken när du går och springer påverkar naturligtvis hela din kropp.

Genom att använda muskelkraft när du går istället för att förlita dig till gravitationen och falla framåt kommer du:

Boosta din fettförbränning!

Bränn mer fett på din promenad!
(Om du använder muskelkraft istället för att falla kommer du naturligtvis också ”bränna mer fett”)
Öka din kaloriförbrukning!
(Om du använder muskelkraft istället för att falla kommer du naturligtvis också att ”öka din kaloriförbrukning”)
Bygg mer muskler!
(Om du använder muskelkraft istället för att falla kommer du naturligtvis också ”bygga mer muskler”)
Bygg en sexig rumpa!
(Om du använder muskelkraft istället för att falla kommer du naturligtvis också bygga muskler i rumpan, någon annan avgöra hur sexigt det är)
Boosta ditt immunförsvar!
(Du får rörelse i höftleden där du har lymfkörtlar, om du går med stela höfter få du inte samma transport av lymfa som om du går med höftrörelse)
Bli av med celluliter!
(Enligt teorin: ökad cirkulation minskar celluliterna. Om du går genom att falla får du inte samma påverkan på cirkulationen i lår och höfter)
Lös dina problem med inkontinens och prolaps!
(En stark, funktionell rumpa är en förutsättning för en stark och funktionell bäckenbotten)
Minska risken för benskörhet!
(Genom att belasta höften rakt uppifrån istället för att luta dig framåt och falla ner i steget får du en större belastning på skelettet i höften
Minska risken för behov av rollator!
(Stärk din gång idag och du kommer vara starkare imorgon)
Minska risken för höftfraktur!
(ditt skelett blir starkare och du minskar risken att falla på riktigt om du inte faller lite grann i varje steg)

Mer om att gå:

Hur går du? Gång – svårare än det ser ut

Här kan du läsa ett inlägg om att gå skrivet av en Restorative Exercise™ kollega:

Why is walking falling?

Boosta din fettförbränning och minska risken för benskörhet!

 

Boosta din fettförbränning och minska risken för benskörhet!