fotter

Fötterna framåt!

Åt vilket håll pekar dina fötter? Titta ner ibland, när du står stilla och när du går. Pekar de ut åt sidan – då är du inte ensam. Men om du går med fötterna pekande ut så rullar du från utsidan av foten till insidan och så var inte din ankel och fot tänkta att användas. Vrid tillbaka lite i taget!

Tänk dig en bil vars hjul pekar lite ut åt sidan – bilen kommer inte att rulla bra och delar av bilen kommer slitas ut fortare än nödvändigt.

Ju mer utåtvridna din fötter är desto mindre av den normala häl-till-tå-rörelsen som ska ske i ett steg kommer din fot att göra. När foten inte pekar framåt kan inte musklerna i underbenet göra sitt jobb och andra muskler som egentligen har andra uppgifter får nu rycka in och vara del av din gång.

Du har antagligen gått så här under många år och andra strukturer, som knän och höfter, har anpassat sig till det. Det går att rätta till med det kräver en del jobb och medvetenhet.

Många av våra vanor bidrar till att vi får och sen behåller fötterna pekande utåt. När vi var små hade vi antagligen blöjor som pressade isär benen lite och fick dem att börja peka utåt, vi såg och tog efter hur våra föräldrar gick och när vi sedan växte upp satt vi mycket ner både hemma och i skolan – när vi sitter ner blir muskler i benen förkortade och försvagade.  Numera sitter du kanske ner på jobbet – i samma ergonomiska position dag efter dag, år efter år. Som sagt – det går att rätta till, men det kräver medvetenhet och förändring av vanor.

Det här handlar inte bara om foten! Fotens hälsa påverkar också resten av kroppen.

Fötterna framåt!

Vill du lära dig mer om dina fötter och hur du kan träna dem? Anmäl dig till workshopen ”Starkare friskare fötter

 

Fötterna framåt