Under en graviditet utsätts kroppen för stora påfrestningar. Med en god hållning och goda vanor kan man undvika eller minska många besvär en graviditet kan ge.

Under en graviditet går de flesta på relativt kort tid (ca 9 månader) upp en hel del i vikt (kanske 15 kg, en del mer, andra mindre). Det är inte vikten som knäcker oss, det är sättet vi bär dhgden på.  Hade du en mindre bra hållning innan du blev gravid kan viktuppgången förvärra din hållning och ge dig problem.

Om du står och går mycket (med god hållning, så klart) under graviditeten kommer du att bygga muskler som orkar bära dig trots att du nu väger mer än tidigare. Muskler i rumpa och lår
väger upp den extra vikt som magen innebär och resultatet blir att din tyngdpunkt inte flyttas så långt framåt som den annars skulle ha gjort.
Den typiska “gravidhållningen” (se bild för en något överdriven illustration) lägger ett stort tryck utåt/framåt på magmusklerna och kan få de raka magmusklerna att dela sig tidigare och mer än vad som kunde varit
nödvändigt. Om man sedan efter förlossningen har kvar den här hållningen blir det svårt att få magmusklerna att gå ihop igen.

Om man har för vana att “stå med svansen mellan benen” och sitta på svanskotan istället för på sittbenen sätter man slack i bäckenbottenmusklerna som fäster i svanskotan. Sitter man så här tillräckligt länge och aldrig stretchar ut musklerna igen blir de förkortade – och förkortade muskler kan inte göra sitt jobb vilket i bäckenbottenmusklernas fall är att hålla allt ditt innehåll inne.
Hur stretchar man då bäckenbotten? Det första man bör göra är att rulla bäcket när man sitter så att man slutar sitta på sin svanskota. Nästa steg kan vara att – med bäckent i samma vinkel – sänka rumpan närmare fötterna. I början kan man med fördel träna den här rörelsen på alla fyra framför en spegel. Stå alltså på alla fyra, tippa bäckenet så att svanskotan lyfts mot taket, och backa sedan rumpan bakåt sakta medan du håller koll i spegeln. Strax innan svansen vill dyka in mellan benen så stannar du. Håll positionen en stund. Upprepa så många gånger du vill.

squatprep
Börja helst arbeta med din hållning, dina vanor och din rörlighet långt innan du ens blir gravid.

Eller så tidigt du bara kan. Jag hjälper dig gärna.

Gravid?