Snygg hållning eller hälsosam hållning?

När jag säger att jag jobbar med ”hållning och hälsa” får jag oftast samma reaktion: personen jag pratar med sträcker på sig, lyfter bröstet, drar tillbaka axlarna och suger in magen.

Det är så en bra hållning ser ut i de flestas ögon.Snygg eller hälsosam hållning

Det är dock skillnad på en snygg hållning och en hälsosam hållning. Genom att stå som jag gör på bilden ovan riskerar jag att utveckla diverse problem i kroppen. Alla får naturligtvis inte besvär och de flesta besvär tar lång tid att utveckla – besvären kommer inte idag eller imorgon men kanske när jag blivit äldre. För att undvika  bland annat benskörhet väljer jag att medvetet arbeta med min hållning. För en hälsosam hållning tänker jag  i första hand på mina vanor: jag undviker skor med klackar, jag undviker att hänga på höften, jag drar inte in svansen mellan benen – jag sitter inte på svanskotan varken på stolar eller i soffor. Vidare sänker jag min bröstkorg och slätar ut mina skulderblad på ryggen.

När jag gjort allt detta börjar dock det svåra: att stanna här, eller åtminstone komma tillbaka hit när jag står stilla. Jag menar inte att man aldrig ska lyfta sin bröstkorg, men det är när vi gör det hela tiden vi utvecklar problem. Jag måste hela tiden påminna mig själv för att inte falla tillbaka i gamla vanor. Jag måste också arbeta med min rörlighet och min styrka.

När jag sänker min bröstkorg ser min bröstrygg ut att rundas lite för mycket framåt och i längden vill jag komma upp till lite rakare rygg. Därför arbetar jag med rörligheten i bröstryggen – så att jag kan räta ut, kota för kota och inte bara tippa bakåt från en kota. De här snygga bilderna ska illustrera vad som händer om jag tar min rundade rygg och bara lyfter bröstkorgen – kurvaturen är kvar och en, eller ett par, kotor i ryggen får ta hela smällen istället för att jag ökar min rörlighet och rätar upp – kota för kota.

Snygg eller hälsosam hållning Snygg eller hälsosam hållning

När jag slutar dra ihop mina skulderblad på ryggen så ser mina axlar framåt-roterade ut. I hemlighet var de framåt-roterade hela tiden, men genom att dra ihop skulderbladen så döljer jag problemet. Nu när jag slappnat av och minskat risken för att jag ska bli ordentligt kutryggig  och benskör när jag blir äldre så syns dock problemet med mina axlar. Därför arbetar jag på att förlänga mina korta bröstmuskler och rotera tillbaka mina axlar. Rotera inte dra.   

En hälsosam hållning kräver mer än att bara ”sträcka på sig”, men varje liten förbättring du gör kan ha stor betydelse. Små förändringar gör stor skillnad. Det är så enkelt och så svårt.

Här har jag skrivit mer om hållning: Bra hållning är kanske inte det du tror
och här kan du läsa mer om att sänka bröstkorgen: Bästa magövningarna

Snygg eller hälsosam hållning
Hälsosammare hållning
Snygg eller hälsosam hållning
”Snygg hållning”

 

 

Snygg hållning eller hälsosam hållning?

Välj själv!

 

Snygg eller hälsosam hållning?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *