Kontorsträning – rör dig på jobbet!

Vi kan inte träna bort de negativa effekterna som alltför mycket stillasittande har. Om du vill hålla dig frisk fungerar det inte att sitta ner hela dagen och sen träna en timme. Lösningen är att röra sig mer och att röra sig mer under arbetsdagen.  Har du testat ”Kontorsträning”?

För hälsans skull behöver vi resa på oss många gånger under dagen. Jag ser förslag på en gång i timmen, en gång i halvtimmen, en gång var 15 minut… Det här är bara förslag – du måste själv hitta en modell som fungerar för dig. Som fungerar i längden.

kontorslösningen - rör dig på jobbet

Stå upp!

Har du höj- och sänkbart skrivbord, eller någon annan lösning för att kunna stå upp och jobba? Använder du det?
Jättebra! 
Jag har träffat flera personer som säger att de får ont av att stå, de blir trötta i fötterna, trötta i benen, trötta i ryggen. Om man backar ett steg tillbaka så är det inte svårt att se  att man blir trött av att stå upp – man är inte van vid att göra det.

Ha inte som mål att stå hela dagen! Börja försiktigt, stå en halvtimme, sitt en halvtimme. Stå två halvtimmar, sitt en halvtimme, stå en halvtimme, sitt två halvtimmar… Ni fattar.

Efter att ha suttit ner i flera år (och vem har inte gjort det? jag satt i många år i skolan, under längre och längre lektioner. Ja, jag blev riktigt bra på att sitta stilla!) har vi blivit svagare och kortare i många muskler. Vi är inte anpassade till att stå upp. Att börja stå kräver träning, anpassning. Vi kan kalla det Kontorsträning!

Hållning

Oavsett om vi står eller sitter kan vi tänka på vår hållning. Om vi suttit länge med lite skruttig hållning (kanske mer på svanskotan än på sittbenen) och sen reser oss upp är risken stor att vi tar med oss en del av den sittande hållningen upp i stående – knäna lite böjda och svansen något indragen mellan benen. För att inte få nya besvär behöver vi jobba med vår hållning – öka rörligheten och styrkan i musklerna och bli medvetna om att hur vi står faktiskt påverkar hur vi mår.

Kontorsträning – rör dig på jobbet!

Ta paus ofta

I pauserna kan du göra övningar för att motverka sittandes negativa effekter som stillasittande (och stillastående) har, du kan stretcha, jobba med din rörlighet, din styrka och din hållning. Att du arbetar med dina muskler ökar din cirkulation. Du kan också gå en liten sväng för att öka cirkulationen av blod och lymfa, du kan gå utomhus eller titta ut genom ett fönster för att vila dina ögonmuskler. Du kan kanske passa på att gå och dricka ett glas vatten, hämta nåt i kopiatorn, ringa ett samtal…

Sätt ett alarm

Ett hett tips är att sätta ett alarm, utan alarm när jag jobbar finns det inte en chans att jag kommer ihåg att ta paus… och jag står ändå och skriver om hur viktigt det är.

Jag använder ”Urverk tomat” som fungerar bra för mig, men det finns många andra appar t.ex. ”Tomato timer”, och en vanlig äggklocka borde också fungera. Vad jag gillar med appen jag använder är att den startar om av sig själv, när jag tidigare använde mobilens alarm så glömde jag ofta att sätta igång den ingen efter en paus.

Träningsprogram

Om du vill ha ett träningsprogram med övningar att göra i i pausen så kontakta mig! Jag håller på att ta fram ett program med övningar för att göra övergången till mer stående arbete smidigare och för att motverka problemen som ett långvarigt sittande kan ha gett dig, och som också fungerar i kontorsmiljö.

Ps

Och du – stå inte i skor med klack. En klack gör det omöjligt att ha en hållning som inte sliter på kroppen. 

 

Kontorsträning – rör dig på jobbet!

Kontorsträning – rör dig på jobbet!