Skor

Vad sätter du på fötterna i höst?
Tänker du på hur dina skor påverkar dig fysiskt?

Vi föddes utan skor och våra fötter skulle fungera bäst om vi lät musklerna, lederna och benen utvecklas utan att vi stängde in dem i hårda stödjande skor.

Du har kanske sett skrämmande bilder av fötter som utsatts för fotbindning. Om inte så googla. Eller låt bli. Det är obehagligt. Fotbindning så som den traditionellt genomfördes är extremt och har inget att göra med oss idag. Eller? Titta på dina egna fötter- Titta på dina skor. Om du tar ut sulan ur din sko och står på den, får hela foten plats på sulan?

Många skor är alldeles för spetsiga och lämnar nästan ingen plats för lilltån, klämmer på stortån, minskar cirkulationen i fötterna och kan leda till snedställda tår.

En sko med hård sula låter inte din fot läsa av marken, forma sig efter den och låta dig göra förändringar i ditt steg beroende av terrängen. Du snubblar lättare och kravet på att dina anklar ska kompensera för ojämnheter att blir stort.

Klackar då? Hur påverkas du av dem?

De flesta skor har en höjd-skillnad mellan hälen och tån. På högklackade skor ser vi skillnaden direkt, på våra lågskor, sandaler och springskor är skillnaden mindre men ofta finns där en klack.

En hög klack påverkar kroppen mer än en låg klack. Men även en låg klack påverkar. Tänk dig att du tar en bokhylla som är lika hög som du är lång. Under ena sidan av bokhyllan placerar du en 1 cm hög bok. Titta på toppen av hyllan och se hur mycket den lutar. Placera sedan in en hög med böcker motsvarande din favorit-skos klackhöjd. Hur mycket lutar hyllan?klackarhallning

När du tar på dig skon kommer du inte att luta på samma sätt, men din kropp måste kompensera för klacken någonstans. Kanske böjer du knät lite, pressar fram höften lite, lyfter bröstet lite. Alla dessa justeringar får din kropps leder att belastas på sätt de inte är byggda för.

Bra skor

En riktigt bra sko har en flat, tunn, flexibel sula. Den har en tåbox som har utrymme för dina tår att röra sig och den sitter bra på foten (så att du inte måste spänna foten för att de ska sitta kvar, som du måste göra med en flipflop).

Har man använt höga klackar eller stödjande uppbyggda skor under en lång tid har musklerna i foten (och resten av kroppen) anpassat sig därefter och övergången till en bättre sko ska helst göras långsamt för att inte ge problem. Man får också fundera över hur mycket man går på asfalt och andra hårda onaturliga underlag. En sko helt utan dämpning är inte lämplig att gå långt eller springa på asfalt i.

 

1398174587334
Sommarskor, Soft Star

Skor

Skor