Stå och arbeta

I det här inlägget kan du läsa om och se en film om att stå och arbeta!

Jobbar du mycket framför en dator?
Har du höj- och sänkbart skrivbord?

Har du tänkt på att det inte bara spelar roll hur mycket du står utan och HUR du står?

Jag har spelat in en kort video med lösningar på några av de vanligaste problemen många har när de ska börja stå upp och arbeta.

Att man inte ska börja stå hela dagen kanske du redan förstod, men har du tänkt på hur dina skor påverkar dig när du står?

Små förändringar som gör stor skillnad i längden!

stå och arbeta
Här hänger jag på höften
rakt-ben
Här stödjer jag på ett rakt ben – jag lovar – det gör skillnad i längden

 

Min risk för benskörhet i höften ökar om jag vanemässigt hänger på höften istället för att stödja på ett rakt ben.

 

 

 

 

Många har numera höj- och sänkbara skrivbord men när jag frågar hur mycket de används verkar det som att inte alla klarat av att göra övergången till mer stående arbete. Man tycker att det är jobbigt att stå, man får ont, man kan inte koncentrera sig, man glömmer bort att man har möjlighet att stå, man förstår inte vitsen med att stå – man var ju faktiskt ute och sprang på lunchen.

Det är väl inte så konstigt att det känns jobbigt att stå upp och arbeta första tiden? Efter många år sittande i stol är inte musklerna anpassade till att stå upp längre perioder – de har blivit svagare och kortare. Vänj dig långsamt genom att stå en stund, sitta en stund och sen stå en stund till och sen ta en promenad. Nyckeln är att variera sig. Målet är inte att stå upp hela dagen, målet är att få variation.

Jag rekommenderar att man rörlighets- och styrketränar för att göra övergången till mer stående arbete smidigare. Musklerna kring knän och höfter är särskilt påverkade och i filmen visar jag en övning för vadmuskeln som du kan göra medan du arbetar!

Hoppas du gillar filmen!

Har du höj och sänkbart skrivbord?

Använder du det så mycket som du hade tänkt?
Vilka fördelar/nackdelar ser du med att stå upp och arbeta?

 

Stå och arbeta

Stå och arbeta – inlägg med video