Stå på jobbet – Ståskrivbord

Har du hört att sitta är dåligt?

Har du redan skaffat ett ståskrivbord eller vill du börja stå upp på jobbet?

Allt fler börjar förstå att det inte går att träna bort konsekvenser av 10 timmars sittande per dag på en timmes träning.

Om du tycker att det låter mycket med tio timmar sittande så räkna gärna efter hur mycket du själv sitter. Kanske är det betydligt mindre, eller mer? Jobbar man sittande 8 timmar och sitter ner vid matbordet och i bilen på väg till jobbet så är man snart uppe i 10 timmar.

Börja stå mer på jobbet är jättebra, men har man suttit länge har kroppen anpassat sig till det och man kan behöva tänka lite extra på hur man står. Man kan behöva stretcha och stärka muskler som inte längre är optimalt långa och starka.

Att stå upp hela dagarna är inte lösningen på alla problem, tvärtom finns det en risk att vi får nya problem om vi bara kastar ut stolen. Det är inte positionen (sitta, stå) som det är fel på, problemet är att vi inte mår bra av att vara stilla. Kroppen mår bra av att sitta, men den behöver också stå, springa, squatta… Vi är dock INTE byggda för att hitta en bekväm position och behålla den i timtal.

När vi sätter oss ner förkortas musklerna kring höfter och knän. När vi sedan reser oss förlängs musklerna igen. När vi sitter ner större delen av vår vakna tid anpassar sig dock musklerna och blir (semi-)permanent kortare – de förlängs inte när du reser dig. Detta resulterar i att det blir svårt att stå och gå med en bra hållning.

Min lista på saker att göra innan du kastar ut stolen för gott:

  • Stretcha
  • Träna
  • Stå inte hela dagen, variera din arbetsställning
  • Sitt i olika positioner
  • Ta paus! Ofta! Sätt ett alarm. Res dig en gång i halvtimmen. Gå ett varv.

Boka in en tid med mig så visar jag dig vilka muskler i din kropp som behöver stretchas och vilka som behöver tränas. Vi arbetar med din hållning för att du ska få ut maximalt av din nya vana och din tid!

shvk

Stå på jobbet

Stå på jobbet – ståskrivbord